Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου, Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Καρδίτσα, 12-5-2006

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

(Η παρακάτω επιστολή στάλθηκε στις 12-5-2006 σε όλες τις εφημερίδες του Επαρχιακού τύπου (65), στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στα κλαδικά περιοδικά Επιπλέον και Ξύλο-Έπιπλο, και σε 15 ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις ξύλου – επίπλου)

               

ΘΕΜΑ:  Δημοσιεύματα που αφορούν τα προϊόντα ξύλου για έπιπλα και παιδικές χαρές.

 

Αξιότιμοι κύριοι,

 

Όπως θα γνωρίζετε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγιναν στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA συζητήσεις και αναπτύχθηκαν κινδυνολογίες με άμεση συνέπεια την παραπληροφόρηση και την πρόκληση πανικού στους πολίτες - καταναλωτές για θέματα που αφορούν τα προϊόντα ξύλου για έπιπλα και παιδικές χαρές. Τα θέματα που θίχτηκαν είναι σοβαρά, ωστόσο μόνο δύο από αυτά, κατά την προσωπική μας άποψη, αποτελούν κρίσιμα θέματα για τα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις και να βρεθούν άμεσα λύσεις, όπως: (α) το θέμα για την άμεση λειτουργία Φορέα ποιοτικού ελέγχου προϊόντων ξύλου και επίπλου και (β) το θέμα της απαγόρευσης της χρήσης αλάτων CCA για εμποτισμένο ξύλο, αφού αυτό έχει επίσημα απαγορευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα  υπόλοιπα θέματα των εκπομπών του κ. Ν. Ευαγγελάτου κυριάρχησαν, δυστυχώς, η ημιμάθεια, η υπερβολή και η ανακρίβεια !

 

Ως όφειλε, το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας διά του έμπειρου και ειδικού επιστήμονα Καθηγητή Δρ. Ιωάννη Κακαρά απέστειλε δύο επιστολές διαμαρτυρίας, μία προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και μία προς τη Διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού  ALPHA με τεχνική και επιστημονική τεκμηρίωση, προς αποκατάσταση της αλήθειας και με στόχο να θέσει το όλο θέμα στη σωστή του διάσταση.

 

Με τιμή

 

 

Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΤΑΝΗΣ

Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου

Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Email: mantanis@teilar.gr

 

 

Συνημμένα:  Οι δύο επιστολές του Καθηγητή Δρ. Ι. Κακαρά.

 

 

 

___________________________________________________________________________________________________________
Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου, Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Καρδίτσα, 8-5-2006

 

ΠΡΟΣ:  Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ  Αθήνα.

 

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Το κανάλι ALPHA σε εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Ν. Ευαγγελάτου το βράδυ της Τετάρτης 3-5-2006 παρουσίασε το πρόβλημα της χρησιμοποίησης στην Ελληνική αγορά προϊόντων ξύλου (MDF, μοριοπλάκα και εμποτισμένο ξύλο) ως άκρως επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Η άποψη που σχημάτισαν χιλιάδες τηλεθεατές είναι ότι μέσα στο σπίτι τους έχουν έπιπλα που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, όπως και οι ξύλινες παιδικές χαρές από ξύλο εμποτισμένο με άλατα του αρσενικού. Πιστεύω ότι στην εν λόγω εκπομπή κυριάρχησε η κινδυνολογία και η παραπληροφόρηση. Επειδή το όλο πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό σας αποστέλλω αντίγραφο της επιστολής που έστειλα στον Τηλεοπτικό Σταθμό ALPHA, όπου αναλύω το όλο πρόβλημα και θεωρώ ότι θα πρέπει να αποτελέσει υλικό για να ενημερώσετε σωστά την κοινή γνώμη.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

 

Μετά τιμής

Dr Ιωάννης Κακαράς

Καθηγητής ΤΕΙ - Ειδικός στην Τεχνολογία ξύλου

 

___________________________________________________________________________________________________________

Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου, Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Καρδίτσα, 8-5-2006

ΠΡΟΣ:  Τον ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ALPHA  Παιανία Αττικής.

ΘΕΜΑ: Κινδυνολογία σε ότι αφορά προϊόντα ξύλου για έπιπλα και παιδικές χαρές.

 

Αξιότιμε Γενικέ Διευθυντά κ. Αιμ. Λιάτσο,

Αξιότιμε Γενικέ Διευθυντά Ειδήσεων & Ενημέρωσης κ. Ν. Χατζηνικολάου,

 

Με αφορμή την εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Ν. Ευαγγελάτου «ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ» το βράδυ της Τετάρτης 3-5-2006, με θέμα τη φορμαλδεΰδη και το εμποτισμένο ξύλο, έχω να σας γνωστοποιήσω τα ακόλουθα:

Ο κ. Ευαγγελάτος έθιξε δύο σοβαρά θέματα, τα οποία μέχρις ενός σημείου είναι και προβλήματα. Ωστόσο, στην πολύωρη εκπομπή του κυριάρχησε η υπερβολή, η κινδυνολογία, η παραπληροφόρηση και η ανακρίβεια. Στο στόχο αυτό βοήθησε και η παρουσία γνωστών Επιστημόνων, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης και της τεχνολογίας του ξύλου. Και όμως είχαν άποψη, ημιμαθή και ανακριβή. Ο μόνος γνώστης του αντικειμένου με άποψη στην εν λόγω εκπομπή  ήταν ο Καθηγητής Δρ. Ι. Φιλίππου στον οποίο ο κ. Ευαγγελάτος δεν επέτρεψε να αναλύσει το όλο θέμα. Επέτρεψε όμως να ακουσθούν, κατ’ επανάληψη, απόψεις ξυλουργών, πωλητών, άσχετων, καθώς και της άτυχης κυρίας η οποία έχασε τα μικρά παιδιά της και ακούγοντας την εκπομπή το απέδωσε στην κούνια που ήταν κατασκευασμένη από «δηλητηριασμένο» ξύλο! Το άκρον άωτον της υπερβολής και κινδυνολογίας! Παρουσιάζω στη συνέχεια τα δύο προβλήματα, καθώς και τη σωστή τους διάσταση:

·        Σε ότι αφορά τη φορμαλδεΰδη: Το MDF και η μοριοπλάκα (προϊόν ξύλου γνωστό ως νοβοπάν) είναι θα έλεγα τα πιο βασικά προϊόντα ξύλου υψηλής τεχνολογίας, που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε ευρεία κλίμακα για έπιπλα, κουφώματα, προκατασκευές σπιτιών και χιλιάδες άλλες ξυλοκατασκευές. Η κόλλα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των προϊόντων αυτών είναι κυρίως η ουρία – φορμαλδεΰδη. Στην κόλλα αυτή η σχέση της ουρίας προς τη φορμαλδεΰδη πρέπει να είναι περίπου 1:1, οπότε λέμε ότι η κόλλα είναι κατηγορίας Ε1.  Με τον τρόπο αυτό η ουρία δεσμεύει τη φορμαλδεΰδη και έτσι έχουμε επιτυχή συγκόλληση και δεν εκλύεται στην ατμόσφαιρα ελεύθερη φορμαλδεΰδη, η οποία ερεθίζει τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Πρόκληση καρκίνου από την εκλυόμενη από τα έπιπλα ελεύθερη φορμαλδεΰδη δεν έχει καταγραφεί στη διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία. Για την αντιμετώπιση λοιπόν του προβλήματος πρέπει να επιβληθεί με Νόμο η χρήση κόλλας κατηγορίας Ε1 ή Ε0 για όλες τις κατασκευές όπου χρησιμοποιούνται συγκολλημένα προϊόντα ξύλου. Η χρήση κόλλας άλλης κατηγορίας προκαλεί έκλυση ελεύθερης φορμαλδεΰδης στην ατμόσφαιρα σε αρκετές ποσότητες, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα, όταν το σπίτι δεν αερίζεται συχνά.

·        Ο κ. Ευαγγελάτος και ορισμένοι άσχετοι με το θέμα προσκεκλημένοι του παρουσίασαν το MDF και τη μοριοπλάκα ως προϊόντα επικίνδυνα για έπιπλα και άλλες κατασκευές. Δεν υπάρχει σπίτι σε όλο τον κόσμο που να μην έχει κατασκευές από τα προϊόντα αυτά.

·        Ως προς το ξύλο που εμποτίζεται με άλατα ή οξείδια του αρσενικού (και όχι με αρσενικό, όπως λανθασμένα παρουσιάστηκε στην εκπομπή): Το πρόβλημα παρουσιάζεται στη χρήση του ξύλου αυτού ως απόβλητου μετά την εφαρμογή του, όταν δηλαδή πεταχτεί, διότι το αρσενικό και οι ενώσεις του δεν εξαφανίζονται με τίποτα, ούτε με την καύση, ούτε με την αλλοίωση του ξύλου και δρουν προσθετικά, οπότε η συσσώρευση πολλών εμποτισμένων ξύλων ως απόβλητων μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του περιβάλλοντος (έδαφος, νερό). Το προϊόν CCA (άλατα χαλκού, χρωμίου και αρσενικού) έχει ήδη απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως συντηρητικό ξύλου έχει περιορισθεί σε πολύ συγκεκριμένες κατασκευές, όπως στύλοι δικτύων ρεύματος, τηλεφώνου, περιφράξεις. Ειδικότερα για το μεσογειακό κλίμα, όπως απέδειξαν έρευνες που έγιναν στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας και οι οποίες ανακοινώθηκαν σε διεθνή συνέδρια, είναι πολύ αποτελεσματικά ως εμποτιστικά ξύλου τα άλατα βορίου ( CCB), τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

·        Στην εκπομπή παρουσιάσθηκε ακόμα ότι το ξύλο των παιδικών χαρών και των επίπλων από ξύλο εμποτισμένο με άλατα αρσενικού είναι επικίνδυνο και  μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωση της κοινής γνώμης, σας παραθέτω τα δεδομένα της επιστήμης και της πράξης στηριγμένα στη διεθνή βιβλιογραφία: μετά τον εμποτισμό του ξύλου υπό πίεση με τα εμποτιστικά υδατοδιαλυτά άλατα αρσενικού, βορίου, χαλκού κ.ά. και κατά το στάδιο της ξήρανσης του ξύλου, τα άλατα του αρσενικού  δεσμεύονται χημικά από τα ιόντα του ΟΗ- της κυτταρίνης του ξύλου (fixation) και έτσι δεν εκχυλίζονται και δεν απομακρύνονται από το ξύλο. Με τον τρόπο αυτό δεν ρυπαίνεται το περιβάλλον και εξασφαλίζεται η προστασία του ξύλου από προσβολές μυκήτων και εντόμων για δεκάδες χρόνια. Κίνδυνος θα υπάρξει αν ο άνθρωπος φάει εμποτισμένο ξύλο, πράγμα που είναι απίθανο. Κίνδυνος επίσης υπάρχει στον εργαζόμενο που κατεργάζεται και λειαίνει το εμποτισμένο ξύλο. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η κατεργασία του ξύλου να προηγείται του εμποτισμού του. Δεν υπάρχει λοιπόν κίνδυνος ακόμη και στις παιδικές χαρές από εμποτισμένο ξύλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευάζονται παιδικές χαρές από εμποτισμένο ξύλο με CCA. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιούνται τα βορικά άλατα (CCB).

·        Θα ήθελα επίσης να επισημάνω τα ακόλουθα: ο εμποτισμός του ξύλου έχει ως στόχο την αύξηση της διάρκειας ζωής των ξύλινων κατασκευών.  Οι ξύλινες κατασκευές συντηρούνταν από τους αρχαίους χρόνους. Στη Βίβλο αναφέρεται ότι η Κιβωτός του Νώε ήταν συντηρημένη με κατράμι (πίσσα, που παράγεται από το ξύλο κατά τη διαδικασία παραγωγής ξυλοκάρβουνων). Αν δεν κάναμε εμποτισμό ξύλου, τότε μόνο για τους στύλους δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνίας και στρωτήρες σιδηροδρόμων θα είχαμε αφανίσει τα δάση γιατί θα έπρεπε να αλλάζουμε τα δίκτυα κάθε 3-4 έτη. Οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες και για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο.

Συμπερασματικά λοιπόν έχετε την ευκαιρία να τοποθετήσετε το όλο θέμα στη σωστή του διάσταση. Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

 

Μετά τιμής

Dr Ιωάννης Κακαράς

Καθηγητής ΤΕΙ - Ειδικός στην Τεχνολογία ξύλου