ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

των ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΞΥΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

 

                  

                                                  Ξύλινη κατασκευή από προκατασκευασμένα ζευκτά                                              Σύνθετη (επικολλητή) ξυλεία Glue lam

 

Δραστηριότητα σε τεχνολογικό - ερευνητικό θέμα (συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης)

 

Ανακοινώνεται με το παρόν δελτίο ότι το Εργαστήριο Τεχνολογίας και Συντήρησης Ξυλοκατασκευών του Τ.Ε.Ι. Λάρισας με πρωτοβουλία του Καθηγητή Ιωάννη Κακαρά - μαζί με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου (υπεύθυνος: Δρ. Γ. Μαντάνης) - συμμετέχουν σε ερευνητική πρόταση με τίτλο «Ανίχνευση, εντοπισμός και αξιολόγηση γεωϋλικών, με στόχο την ανάπτυξη τεχνικών για την παραγωγή βελτιωμένων δομικών υλικών (ωμοπλίνθων και συμπιεσμένων πηλοκονιαμάτων σε συμβατότητα με ξύλο) για αειφόρες βιοκλιματικές κατασκευές χαμηλού οικονομικού και ενεργειακού κόστους» σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Πολυτεχνική Σχολή) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ερευνητική πρόταση υποβλήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «ΘΑΛΗΣ».

 

Το όλο έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: α) ανίχνευση, εντοπισμό και δειγματοληψία γεωϋλικών από περιοχές του νομού Ηρακλείου και των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, β) την επιλογή, έλεγχο και κριτήρια καταλληλότητας γεωϋλικών ως πρώτων υλών για την παραγωγή δομικών υλικών, γ) το σχεδιασμό των τύπων των δομικών προϊόντων που βασίζονται στα γεωϋλικά και ειδικότερα των μορφολογικών, φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών τους, δ) τον έλεγχο συμβατότητας των επιλεγέντων δομικών στοιχείων ξύλου με διαφορετικούς τύπους ελληνικής ξυλείας (ή προϊόντων αυτής) επεξεργασμένης με φυσικά πρόσθετα και διαφορετικούς τρόπους κατασκευής, καθώς και τον έλεγχο συμβατότητας της ξυλείας που θα προκριθεί με τα προταθέντα δομικά στοιχεία, συνεκτιμώντας τα τεχνικά και οικονομικά μεγέθη. Τέλος, προβλέπεται -σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης της πρότασης- η εντός των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Λάρισας (Παρ/μα Καρδίτσας) πιλοτική κατασκευή πρότυπου βιοκλιματικού κτιρίου για την τελική επίδειξη (demonstration) του όλου ερευνητικού εγχειρήματος.

Συντονιστής του έργου είναι ο Καθηγητής Θ. Μαρκόπουλος του Πολυτεχνείου Κρήτης (Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων) και υπεύθυνος για την ερευνητική ομάδα του Τ.Ε.Ι. Λάρισας ο Καθηγητής Ιωάννης Κακαράς.

 

 

Καρδίτσα, 22-01-2010

 

Εργαστήριο Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκεύων

Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου

Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

Παράρτημα Καρδίτσας ∙ ΤΕΙ Λάρισας

Email: kakaras@teilar.gr ­ κιν. 6947 300591