ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

 

                                              

                         Η «αίθουσα δομής ξύλου» του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Ξύλου                    Μικροτομή ξύλου ευκαλύπτου                     Ξυλόφυλλο τροπικού African Padauk

 

Νέες δραστηριότητες του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Ξύλου του ΤΕΙ Λάρισας

Ανακοινώνεται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας ότι πρόσφατα έλαβαν χώρα οι ακόλουθες δραστηριότητες & ερευνητικές συνεργασίες:

*       Έγινε συμφωνία και τελεί υπό υπογραφή συμφωνητικό συνεργασίας του Εργαστηρίου με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για έργο με τίτλο «Μελέτη ελέγχων περιεχόμενης φορμαλδεΰδης σε ξυλοπλάκες (μοριοπλάκες - ινοπλάκες) ελληνικής και ξενικής προέλευσης». Η συνεργασία θα είναι ετήσιας διάρκειας με προοπτικές ανανέωσης. Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθ. Γεώργιος Μαντάνης και συμμετέχει και η κα. Αικατερίνη Ράμμου.

*       Υπό εξέλιξη τελεί συνεργασία του Εργαστηρίου με την εταιρεία Μιχάλης Τσακογιάννης Α.Β.Ε.Ε. για θέματα σχετικά με τον έλεγχο και την αναγνώριση δειγμάτων κόντρα-πλακέ.

*       Στα πλαίσια του προγράμματος «Αρχιμήδης ΙΙΙ» και σε συνεργασία με ερευνητές από το ΑΠΘ (Δρ. Φιλίππου, Δρ. Βασιλείου, Δρ. Μπαρμπούτη) και το ΕΘΙΑΓΕ (Δρ. Μ. Σκαρβέλη) υποβλήθηκε στο ΥΠΕΠΘ ερευνητική πρόταση με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτόμου μεθόδου βελτίωσης των ιδιοτήτων του ξύλου μετά από εμποτισμό με φυσικά έλαια. Εφαρμογή σε έπιπλα εξωτερικού χώρου». Επιστημονικός υπεύθυνος της εν λόγω πρότασης είναι το μέλος του Εργαστηρίου, Καθηγητής Ιωάννης Κακαράς, ενώ συμμετέχουν και οι ερευνητές κ.κ. Γ. Μαντάνης, Σ. Καραστεργίου, Γ. Νταλός, Δ. Λαμπούδης και Αθ. Μπάμπαλης. Στο ίδιο πρόγραμμα «Αρχιμήδης ΙΙΙ» υποβλήθηκαν επιπλέον δύο ερευνητικές προτάσεις, ήτοι: μια με τίτλο «Μελέτη κατασκευής επικολλητού ξύλου από καυσόξυλα. Εφαρμογή στο σχεδιασμό και την κατασκευή επίπλων» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Σωτ. Καραστεργίου (Εργαστήριο Μηχανικής Κατεργασίας), και μια με τίτλο «Χρήση αρωματικών φυτών ή εκχυλισμάτων για την παραγωγή αρωματικών μοριοπλακών για χρήση σε ειδικές κατηγορίες επίπλων» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Γ. Νταλό (Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου).

*       Εκπονήθηκαν οικειοθελώς και για την υποστήριξη πολιτών, δύο μελέτες αναγνώρισης ειδών ξύλου, ήτοι: «Έλεγχος και αναγνώριση 4 άγνωστων δειγμάτων ξύλου» για την κα. Μάιρα Σαρρή (13-06-2009) και «Μελέτη αναγνώρισης 2 άγνωστων δειγμάτων ξύλου» για τον κ. Παναγιώτη Πουλάκο (14-09-2009).

*       Στα πλαίσια του προγράμματος «Αρχιμήδης ΙΙΙ» και σε άριστη συνεργασία με ερευνητές από το ΤΕΙ Λάρισας (Δρ. Ο. Γκορτζή, Δρ. Ι. Κακαρά), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Δρ. Ι. Χήνου), το ΤΕΙ Καβάλας (Δρ. Αντ. Παπαδόπουλο) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Δρ. Ι. Φιλίππου), υποβλήθηκε στο ΥΠΕΠΘ ερευνητική πρόταση με τίτλο «Έρευνα ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων σκευασμάτων νανοτεχνολογίας για την προστασία και βελτίωση προϊόντων ξύλου και ξυλοκατασκευών». Επιστημονικός υπεύθυνος της πρότασης είναι ο Καθ. Γεώργιος Μαντάνης και συμμετέχουν και οι εταιρείες Wands O.E., Καράμαλης Σωτήρης, Ρέππος Νικόλαος Ο.Ε. και Nanophos A.E. Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη ειδικών σκευασμάτων για προστασία του ξύλου: από την υγρασία (επίτευξη αδιαβροχοποίησης), από μύκητες που προκαλούν σήψη, από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (γήρανση), για προστασία έναντι στη φωτιά (αντιπυρική δράση) και για αύξηση της ανθεκτικότητας του ξύλου ή τη βελτιστοποίηση  προϊόντων σε ειδικές κατασκευές.

 

*       Ολοκληρώθηκε ερευνητική μελέτη -εντός του ΤΕΙ- με θέμα «Μελέτη ποιοτικού ελέγχου panels από ίνες λιναριού» από τον σπουδαστή κ. Κωνσταντίνο Σφυρίδη σε συνεργασία με τον επιστημονικό συνεργάτη Δρ. Χαράλαμπο Λυκίδη. Τα αποτελέσματα αυτής θα υποβληθούν σε ελληνικό επιστημονικό περιοδικό.

 

*       Ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε σε ξένο έγκριτο περιοδικό, πρωτότυπη ερευνητική εργασία με θέμα «The sorption of water vapour of wood treated with a nanotechnology compound».  Η μελέτη αυτή υπήρξε αποτέλεσμα άριστης συνεργασίας με τον συνάδελφο - ερευνητή Δρ. Αντώνη Παπαδόπουλο του ΤΕΙ Καβάλας (Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος).

 

*       Υπό την εποπτεία του συνεργάτη του Εργαστηρίου Δρ. Χαράλαμπου Λυκίδη και του σπουδαστή κ. Ε. Βασιλείου έγινε έναρξη του πειραματικής μελέτης με τίτλο «Μελέτη εφαρμογής νέων βερνικιών νανοτεχνολογίας σε ξύλινες επιφάνειες δασικής πεύκης και ελάτης για προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας». Επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης είναι ο Δρ. Χ. Λυκίδης και για την εκπόνηση αυτής κατασκευάστηκε ειδική ξύλινη βάση για έκθεση δοκιμίων σε εξωτερικές συνθήκες, στο νέο κτίριο του Τμήματος.

 

*       Ολοκληρώθηκε η μελέτη «Physical and mechanical properties of Pinus leucodermis heartwood» η οποία υποβλήθηκε στο διεθνές έγκριτο περιοδικό European Journal of Wood and Wood Products. Η εργασία αυτή προήλθε από την άριστη συνεργασία με τον ερευνητή Δρ. Στέργιο Αδαμόπουλο του ΤΕΙ Λάρισας και την κα. Αικατερίνη Ράμμου -μέλος ΕΤΠ του Εργαστηρίου- που βοήθησε σημαντικά από εργαστηριακής  άποψης.

 

*       Πρόσθετα το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε ερευνητική πρόταση - για το πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ» - με τίτλο «Ανακύκλωση προϊόντων ξύλου εμποτισμένων, συγκολλημένων ή επενδεδυμένων με απομάκρυνση των τοξικών ουσιών και ανάπτυξη νέων  φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων» υπό το συντονισμό του Εργαστηρίου Δασικής Τεχνολογίας (υπεύθυνος: Καθηγητής Ιωάννης Φιλίππου) του ΑΠΘ. Στην πρόταση συμμετέχει και το Εργαστήριο Φυσικής Χημείας (Καθηγητής Κων/νος Παναγιώτου) του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

 

*       Τέλος, το Εργαστήριο Τεχνολογίας και Συντήρησης Ξυλοκατασκευών με πρωτοβουλία του Καθ. Ι. Κακαρά, μαζί με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου (υπεύθυνος: Δρ. Γ. Μαντάνης), θα συμμετάσχουν σε ερευνητική πρόταση με τίτλο «Ανίχνευση, εντοπισμός και αξιολόγηση γεωϋλικών, κατάλληλων για αειφόρες βιοκλιματικές κατασκευές χαμηλού κόστους συνεκτιμώντας τις παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές, τις διαθέσιμες πρώτες ύλες και τις κλιματικές αλλαγές» σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συντονιστής του έργου είναι ο Καθηγητής Θ. Μαρκόπουλος του Πολυτεχνείου Κρήτης (Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων). Αυτή, η ιδιαίτερα τιμητική για το ΤΕΙ συνεργασία, γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «ΘΑΛΗΣ».

 

 

Καρδίτσα, 20-09-2009

Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου

Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

Παράρτημα Καρδίτσας ∙ ΤΕΙ Λάρισας

Email: mantanis@teilar.gr ­ τηλ. 24410 79.206-7 (εσ. 112) ­ κιν. 6947 300585

URL: http://www.wfdt.teilar.gr/lab_tec_xylo.php