ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

 

           

 

Πειραματική χρήση της ξυλείας Accoya® σε ξύλινα κουφώματα: Πρωτοβουλία του Εργαστηρίου

Ανακοινώνεται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Τ.Ε.Ι. Λάρισας ότι πρόσφατα έγινε έναρξη αμιγώς ερευνητικής συνεργασίας με την παραγωγική επιχείρηση ξύλου Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ & Α. ΚΡΗΤΙΚΟΣ Ο.Ε., με τίτλο «Πειραματική χρήση της τροποποιημένης ξυλείας Accoya σε ξύλινα κουφώματα».

 

Η συνεργασία γίνεται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και στόχο έχει την πρώτη δοκιμή σε κουφώματα αυτής της τροποποιημένης ξυλείας στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες. Το Εργαστήριο έχει προβεί σε ανακοινώσεις στο πρόσφατο παρελθόν που αφορούσαν ποικίλα, νέα προϊόντα χημικής τεχνολογίας του ξύλου (Thermowood, Visorwood, Accoya, PlatoWood) σε συνεργασία με τον ερευνητή Δρ. Αντώνη Παπαδόπουλο του Τμήματος Δασοπονίας & ΔΦΠ του Τ.Ε.Ι. Καβάλας (Παράρτημα Δράμας).

 

Εισηγητής της συνεργασίας είναι ο Καθ. Γεώργιος Μαντάνης που προτείνει την χρήση της τροποποιημένης, ακετυλιωμένης ξυλείας Accoya σε ξύλινα κουφώματα. Σημειώνεται ότι η εν λόγω επιχείρηση εισάγει ξυλεία Accoya και υλοποιεί ξυλοκατασκευές εξωτερικού χώρου σε νησιά του Ν. Αιγαίου και την Κρήτη. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει: ποσότητα ξυλείας Accoya, απαραίτητη για την κατασκευή 5 κουφωμάτων θα παραληφθεί από την εταιρεία Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ & Α. ΚΡΗΤΙΚΟΣ Ο.Ε. η οποία θα προβεί στη βιομηχανική κατασκευή, φινίρισμα & μεταφορά και τοποθέτηση αυτών σε παραδοσιακή οικία νησιού του Αιγαίου κοντά στη θάλασσα. Εν συνεχεία, για τα επόμενα 4 χρόνια θα διεξαχθούν επιτόπιοι, περιοδικοί έλεγχοι σε αυτά τα ξύλινα κουφώματα. Θα υπάρξει ανακοίνωση των τεχνολογικών αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας σε ελληνικό συνέδριο - όπως και σε ημερίδα της έκθεσης Medwood - με ανακοίνωση της συνεργασίας και επιστημονική προβολή των πλεονεκτημάτων αυτής της χημικά τροποποιημένης ξυλείας.

 

Σημειώνεται ότι εδώ και ένα εξάμηνο, με πρώτη ύλη ξυλεία Accoya, υλοποιούνται 2 πειράματα στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου του Τ.Ε.Ι. Λάρισας: ένα σε συνεργασία με τον σχεδιαστή επίπλου MA(RCA) Θανάση Μπάμπαλη που αφορά τον σχεδιασμό-κατασκευή πρωτότυπου ξύλινου παγκακιού εξωτερικής χρήσης, και ένα με δοκιμές ανθεκτικότητας αυτής της ξυλείας με soil-test σε επαφή με το έδαφος, σε συνεργασία με τον Δρ. Αντ. Παπαδόπουλο του Τ.Ε.Ι. Καβάλας.

 

 

Καρδίτσα, 18-03-2010

 

 

Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου

Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

Παράρτημα Καρδίτσας ∙ Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Υπεύθυνος: Καθηγητής Γεώργιος Μαντάνης

Email: mantanis@teilar.gr ­ κιν. 6947 300585