ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  8/11/2010

του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ – Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Εικ. 1 

Νέες δραστηριότητες του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Ξύλου

*              Ανακοινώνεται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου (υπεύθυνος: Καθ. Γεώργιος Μαντάνης) του ΤΕΙ Λάρισας ότι από τον Ιούλιο του 2010 εκπονείται ερευνητική μελέτη στην οποία συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σκευασμάτων προστασίας του ξύλου σε εξωτερικές χρήσεις. Συγκεκριμένα στα πλαίσια της έρευνας αυτής (συντονιστές: Δρ. Χ. Λυκίδης, Δρ. Δ. Μπιρμπίλης) προσδιορίζονται οι μεταβολές χρώματος και άλλων χαρακτηριστικών της επιφάνειας ξύλου που έχει επικαλυφθεί με εμπορικά προϊόντα προστασίας μετά από έκθεση σε εξωτερικές συνθήκες με βάση τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα δείγματα που χρησιμοποιούνται αποτελούνται από ξυλεία πεύκης (εικ. 1), ενώ η έκθεση γίνεται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου στην Καρδίτσα. Στην εικ. 1 φαίνονται τα δοκίμια που ελέγχθηκαν μετά από 3 μήνες έκθεση και οι δοκιμές θα διαρκέσουν τουλάχιστον 1 έτος, ενώ για την εκτίμηση των χρωματικών και άλλων μεταβολών χρησιμοποιούνται σύγχρονα όργανα χρωματομετρίας. Πρόσθετα, διεξάγεται έρευνα σε συνθήκες τεχνητής γήρανσης υπό εργαστηριακές συνθήκες (συντονιστής: Δρ. Γ. Νταλός). Η εκπόνηση της έρευνας υπό τον τίτλο Natural weathering test of wood coatings for exterior wood applications γίνεται διαμέσου της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ερευνών του ΤΕΙ και το Εργαστήριο ευχαριστεί ιδιαίτερα την εταιρεία Sayerlack και τον κ. Δημήτρη Τζιάστα για την υποστήριξή τους.

*              Το τετράμηνο 9/2010 έως 12/2010 εκπονούνται από το Εργαστήριο δύο έργα διαμέσου του προγράμματος «Κουπόνια καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχ/σεις» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Συγκεκριμένα: α) μια συνεργασία με την ερευνητική εταιρεία NanoPhos με τίτλο «Δοκιμές προϊόντων νανοτεχνολογίας για την προστασία και αδιαβροχοποίηση ξύλου» με υπεύθυνο τον Δρ. Γ. Μαντάνη και μέλη: Δρ. Όλγα Γκορτζή & Δρ. Αντώνη Παπαδόπουλο. β) μια συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία ξύλινων οικιών Wands – Α. Βασίλαινας με τίτλο «Συμβουλές για την κατασκευή ξύλινων σπιτιών - αξιοποίηση υπολειμμάτων ξύλου» με υπεύθυνο τον Δρ. Γ. Μαντάνη και μέλη: Δρ. Ι. Κακαρά, Δρ. Σ. Καραστεργίου και τον σχεδιαστή κ. Θανάση Μπάμπαλη (www.ababalis.com).

*              Πρόσθετα έγινε έναρξη τριετούς συνεργασίας με την εταιρεία R&D NanoPhos AE (υπεύθυνος: Δρ. Ιωάννης Αραμπατζής) με σκοπό την εκπόνηση ερευνητικού έργου με τίτλο «Έρευνα & ανάπτυξη για νέα νανοσκευάσματα προστασίας του ξύλου - τεχνική υποστήριξη και συμβουλές» που στοχεύει στην ανάπτυξη νέων προστατευτικών για το ξύλο νανοσκευασμάτων με παροχή συμβουλών και εργαστηριακή ανάπτυξη σκευασμάτων για αντοχή στη βιολογική αποικοδόμηση (μύκητες-έντομα), την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία κ.α., την εκπόνηση των αναγκαίων τεχνολογικών δοκιμών  σε ξύλο πεύκης για πιστοποίηση της προστατευτικής κατά περίπτωση δράσης, και στην εν γένει παροχή τεχνικής υποστήριξης και συμβουλών. Στο έργο συμμετέχουν οι ερευνητές Δρ. Αντώνης Παπαδόπουλος (ΤΕΙ Καβάλας) και Δρ. Χαράλαμπος Λυκίδης, επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΙ/Λ.

Εικ. 2                Εικ. 3 

*              Τον Σεπτ. 2010 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το έργο υποστήριξης «Μελέτη-πραγματογνωμοσύνη επί ξύλινου πατώματος: καταλληλότητα & έλεγχος» που έγινε για την ιδιώτη, κυρία Μ. Καραγιάννη με υπεύθυνο τον Δρ. Μιχάλη Σκαρβέλη. Το έργο έγινε διαμέσου της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ερευνών του ΤΕΙ Λάρισας και αφορούσε υπόθεση πραγματογνωμοσύνης. Πρόσθετα, ολοκληρώθηκε και το έργο «Πραγματογνωμοσύνη επί εισαγόμενου κόντρα-πλακέ & μέτρηση περιεχόμενης φορμαλδεΰδης» που έγινε με την εμπορική εταιρεία Μεσογειακή ΑΕ διαμέσου της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ερευνών του ΤΕΙ/Λ.

*              Πρόσθετα τελούν υπό εκπόνηση δύο ερευνητικές μελέτες που γίνονται: α) για τις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες ξυλείας οξιάς 4 διαφορετικών προελεύσεων της χώρας μας, υπό τον συντονισμό του Δρ. Μ. Σκαρβέλη, Αν. Καθηγητή- και β) τη συμπεριφορά της τροποποιημένης ξυλείας Belmadur σε υδρατμούς και υψηλές σχετικές υγρασίες, υπό τον συντονισμό του Δρ. Αντ. Παπαδόπουλου, Καθ. Εφαρμογών του ΤΕΙ Καβάλας· σημ. και οι δύο συνεργασίες εκτιμάται ότι θα αποδώσουν εργασίες προς δημοσίευση σε ξένα έγκριτα περιοδικά.

*              Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το έργο εφαρμογής με τίτλο «Πειραματική χρήση της τροποποιημένης ξυλείας Accoya σε ξύλινα κουφώματα» σε συνεργασία με την επιχείρηση ξύλου Ν. Κρητικός - Α. Κρητικός ΟΕ· τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών που γίνονται στο ΤΕΙ δείχνουν εξαιρετικά υψηλή ανθεκτικότητα αυτής της ξυλείας ακόμα και σε επαφή με το έδαφος (soil-test), ενώ μετά την ευγενική χορηγία της εταιρείας προς το Τμήμα ποσότητας ξυλείας Accoya, προγραμματίζεται η κατασκευή νέων ξύλινων παγκακιών εξωτερικού χώρου χωρίς κανένα εμποτισμό με βάση το πρωτότυπο σχέδιο (εικ. 2) του σχεδιαστή Θανάση Μπάμπαλη, Καθηγητή Εφαρμογών στο Εργ. Βιομηχανικού Σχεδιασμού (ΤΕΙ Λάρισας). Τα παγκάκια θα τοποθετηθούν στο Τμήμα μετά από ειδικό φινίρισμα (τεχνολογία Sikkens).

*              Τέλος, υπογράφτηκε πρόσφατα συμφωνητικό συνεργασίας - τεχνικής υποστήριξης με την παραγωγική επιχείρηση ξύλου Method – Αθ. Παπαβασιλείου & Υιοί (κ. Ιωάννης Παπαβασιλείου), Κεφαλόβρυσο Ν. Τρικάλων, με σκοπό την εκπόνηση έργου με τίτλο «Πειραματικός έλεγχος & δοκιμές της τροποποιημένης ξυλείας Belmadur σε ξύλινα κουφώματα και εξωτερικές κατασκευές» που αποσκοπεί στη δοκιμή της καινοτόμου ξυλείας Belmadur (εικ. 3) σε κουφώματα εξωτερικής χρήσης και ξυλοκατασκευές (τεχνικές συμβουλές για προετοιμασία, συγκόλληση, πλάνισμα, κοπή), εργαστηριακές δοκιμές της νέας πρώτης ύλης (μελέτη προσρόφησης σε υδρατμούς, μελέτη διόγκωσης, μελέτη σε υψηλές σχετικές υγρασίες, weathering test), με την υποστήριξη του μέλους ΕΤΠ Κων/νου Νινίκα και του τεχνολόγου Χαρ. Λυκίδη.

Καρδίτσα, 8-11-2010

Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου

Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

Παράρτημα Καρδίτσας ∙ ΤΕΙ Λάρισας

Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Καθηγητής Γεώργιος Μαντάνης

Email: mantanis@teilar.gr ­ τηλ. 24410 79.206 (εσ. 112) ­ κιν. 6947 300585

«ΝΕΑ»  www.teilar.gr/~mantanis/Nea.htm