ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ -­ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ

Εικ. 1               Εικ. 2  

 

           

ΔΙΑΔΟΣΗ/ΧΡΗΣΗ και ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ/ΔΟΚΙΜΕΣ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ανακοινώνεται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου (αρμόδιος: Καθ. Γ. Μαντάνης) του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Τ.Ε.Ι. Λάρισας ότι σε σχέση με τις συνεργασίες για τη διάδοση/χρήση νέων προϊόντων τροποποιημένης ξυλείας στην ελληνική αγορά έλαβαν χώρα τα ακόλουθα:

 

*       Συνεχίζεται η συνεργασία με την παραγωγική επιχείρηση ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ / Α. & Ν. Κρητικός Ο.Ε. (κ. Αντώνης Κρητικός) με έδρα την Πάρο, σχετικά με την τροποποιημένη ξυλεία Accoya®. Κουφώματα κατασκευής της εν λόγω εταιρείας, ειδικώς φινιρισμένα, τοποθετήθηκαν για πείραμα εφαρμογής σε παραδοσιακή πέτρινη οικία (εικ. 1-2) της Λέσβου σε νότια έκθεση, σχετικά κοντά στη θάλασσα. Έγιναν ήδη επιτόπου οι αρχικές μετρήσεις επί της ξυλείας και τα κουφώματα θα ελέγχονται σε τακτική βάση για την αντοχή τους, την ανθεκτικότητα του χρώματος στην υπεριώδη ακτινοβολία και κυρίως για την εν γένει ανθεκτικότητά τους στην υγρασία/καιρικές συνθήκες. Αυτή η πειραματική εφαρμογή γίνεται για πρώτη φορά. Θα ελεγχθούν επιτόπου τυχόν μεταχρωματισμοί ή άλλα σφάλματα. Σημειώνεται ότι η νέα αυτή ξυλεία έχει επιτυχώς δοκιμαστεί σε ινστιτούτα της Γερμανίας και μένει να αποδειχθεί η βέλτιστη χρήση της στις δεδομένες ακραίες, ελληνικές κλιματικές συνθήκες. Η συνεργασία περιλαμβάνει και εργαστηριακούς ελέγχους της ακετυλιωμένης ξυλείας που θα γίνουν στο Εργαστήριο το προσεχές διάστημα.

 

*       Πρόσθετα, από 15/9/2010, θα γίνει έναρξη νέας συνεργασίας του Εργαστηρίου με την ελληνική παραγωγική επιχείρηση ξύλινων κουφωμάτων METHOD / Αθ. Παπαβασιλείου & Υιοί (κ. Ιωάννης Παπαβασιλείου), που εδρεύει στα Τρίκαλα, σχετικά με τη νέα τροποποιημένη ξυλεία Belmadur®. Αυτή αφορά το φερώνυμο νέο υλικό (εικ. 3) και τη δοκιμή/χρήση του σε κουφώματα. Το πρωτοποριακό νέο αυτό υλικό Belmadur (σημ. ευρεσιτεχνία του Prof. Η. Militz του Πανεπιστημίου Goettingen) θα δοκιμαστεί και στη χώρα μας από την Method σε εξωτερικά κουφώματα. Το προϊόν αυτό είναι ξυλεία πεύκης τροποποιημένης με οικολογική -περιβαλλοντικά φιλική- τεχνολογία με χρήση μιας ακίνδυνης αιθυλενουρίας. Θα γίνουν σειρές εργαστηριακών δοκιμών στο ΤΕΙ (Καρδίτσα), θα αξιολογηθούν οι ιδιότητες αυτής της ξυλείας σε υγρά περιβάλλοντα και θα εκτιμηθούν τα πιθανά πλεονεκτήματα, κυρίως δε, η ανθεκτικότητά της στις καιρικές συνθήκες.

Εικ. 3           

Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου του Τ.Ε.Ι. Λάρισας ευχαριστεί τις 2 επιχειρήσεις ξύλου, Εφαρμογές Ο.Ε. και Method-Αθ. Παπαβασιλείου, για τη συνεργασία και τη θετική τους ανταπόκριση· ανακοινώνει δε ότι θα σταθεί αρωγός στη διάδοση της γνώσης για τα νέα προϊόντα τροποποιημένης ξυλείας και στην προβολή/ενημέρωση για ευρεία χρήση στην ελληνική αγορά ξύλου και  ξυλοκατασκευών (βλ. άρση των «κακών δεδομένων» και «πρακτικών» στην ελληνική αγορά, που πάντα φέρνουν το ξύλο να μειονεκτεί σε φυσική αντοχή και ανθεκτικότητα έναντι του αλουμινίου και του πλαστικού).

 

 

Καρδίτσα, 3/09/2010

 

 

Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου

Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

Παράρτημα Καρδίτσας ∙ Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Υπεύθυνος: Καθηγητής Δρ. Γεώργιος Μαντάνης

Email: mantanis@teilar.gr ­ κιν. 6947 300585